Frågor och Svar...

9kommentarer

- Var har ni köpt den där bodyn, där det står Jag Älskar Mina Pappor.
Bodyn köpte vi på Lindex och sedan lämnade vi in den på ett ställe på Folkkungagatan i Stokholm och tryckte till trycket. Tror allt som allt kostade det runt ca 200 kronor.
Annars kan man ju också trycka själv, eller köpa sådana där bokstäver och stryka på.
Och ja, det är samma body som Emelie hade när hon var liten:)

- Vem är biologisk pappa till vem?
Mannen min är biologisk pappa till Emelie och jag är biologisk pappa till Elliot. Jag har gjort en närstående adoption av Emelie och mannen kommer göra likadant med Emelie.

- Hur gjorde ni barnet?
Heminsemination

- Varför valde ni att skaffa barn själva och inte med ett lesbiskt par?
Att skaffat barn har varit en process för oss som tagit ca 6 år. Vi har gått igenom de flesta alternativ som finns. Vi träffade ett lesbiskt par som vi tyckte väldigt mycket om. Men efter träff 4 och vi började fantisera om den konkreta vardagen, så som exempelvis att vi bara skulle få vart tredje jul och att man absolut inte fick träffa barnet under sommaren, om det inte var ens sommarveckor, så kände vi att, nej, det är ingenting för oss. Vi kände att vi inte ville dela barnet med någon annan och att om vi skulle bli föräldrar, så skulle vi bli det på heltid och på samma premisser som hetero föräldrar.

- Vem är mannen och kvinnan i ert förhållande?
Det där en myt och tror att det snarare handlar om ens egenskaper. Om man anser att det är mer kvinnligt att hålla prydligt och städa och hålla rent, ja, då är mannen i sådana fall "kvinnan" och jag den mer organiserade typen, mannen isådana fall. Dessa indelning tror jag finns verkligen hetero par också. bara för att man är kvinna, är det inte säkert att man har de mer sterotypiska egenskaper som samhället satt, manligt kontra kvinnligt.

- Hur har er process gått till? Juridiskt? Har ni gjort något olagligt?
Vad är det som säger att en kille inte skaffa barn med en kvinna:)?
Vi har inte gjort något olagligt, vi har inte betalat några pengar för barnet, utan enbart för omkostnader för hennes graviditet.

Surrogatmamman avsäger sig vårdnarden och fadern får egen vårdnard. Därefter inväntar vi personnumer och födelsebevis. Därefter, kan man påbörja den svenska processen, såsom svenkt personnumer och ansöka om svenskt medborgarskap. Att detta inte blir aoutamtiskt, för att fadern själv är svensk, är helt sjukt. Det är helt diskrimnerade gentemot mannen, utan man räknar enbart om modern är svensk. Fast vi är svenskar och biologiska fäder, bägge två. Nåja, när dem papperen är färdiga, påbörjar vi en närstående adoptions process.
I vårt fall gick det väldigt smidigt. Hela processen, från det vi kom hem med Emelie till att vi adoptionen gick igenom, tog det 6 månader.

- Hur kan man bara lämna ifrån sig sitt barn? Jag menar, det är ju hennes barn.
Surrogatmamman är en birth junkie. Det betyder att hon älskar att vara gravid. Hon har själv 3 egna barn som lever med henne. Hon har varit mentalt förberedd på denna process i flera år och älskar alltså att vara gravid, men har ingen önskan att behålla barnet. Hon ser varken Emelie eller Elliot som sina barn, utan som pappornas barn. Hon säger att hon inte känner något speciellt när hon ser dem, och att hon enbart burit dem.

- Kommer ni ha kontakt med surrogatmamman?
Ja, det kommer vi. Vi mejlar bilder och chattar via nätet. OM barnen vill träffa henne, så kommer de få göra det. Vi kommer vara ärliga och berätta sanningen för barnen.

- Vad säger ni till folk?
Vissa dagar orkar man berätta hela historien, vissa dagar väljer man att enbart berätta vissa valda delar och andra dagar säger man bara att man skaffat barn med en väninna.

- Vad säger ni på dagis?

Pedagogerna på dagis känner till vår historia och bett dem, att om föräldrar har frågor, så ska dem ta det med oss och till barnen, om de frågar, så ska de säga att Emelie har en mamma, men att hon bor i ett annat land, långt bort och att Emelie bor bara med sina två pappor.

- Vad säger omgivningen?
Struntar faktiskt i dem, men visst bär vi ett ansvar och berätta och upplysa folk om surrogat. När vi klev på planet, frågade flygvärdinnorna, oj, 5 dagar gammal, var är hans mamma? Han har ingen mamma sade jag, och de såg frågande ut och sade, men visst måste han ha en mamma om han bara är 5 dagar??? Och då slog det mig, för mig och i min värld är ju allt klart, men inte för andra. Så då tog jag ett djupt andetag och sade; Han har haft en surrogatmamma om fött honom, men han har 2 pappor som han kommer bo med. Då  sade de, jaha, vad spännande....

- Ni borde skriva en bok om er historia.
ja, kanske det, men vet inte vem som skulle vilja läsa den eller vad den ens skulle innehålla

- Vill ni skaffa fler barn?
Haha, nej, inte som det känns nu. 2 är precis lagom för oss:)


Ja, det var väl en del hel svar på era frågor.

Har ni fler frågor, är ni välkomna att fortsätta kommentera...

9 kommentarer

marianne

03 May 2009 10:28

Tack för fina och ärliga svar..

och ja, jag skulle vilja köpa boken om den kom ut!

Erika

03 May 2009 10:56

Blir så berörd av att få läsa detta - vilka hjältar ni e, du o mannen! För man förstår att ni mer el mindre dagligen får tampas m folks undran, oavsett om de verkligen frågar eller inte.

Minns när du skrev om den äldre kvinna ni träffade på ett fik en gång o pratade m länge. Jag blev så rörd - d kändes som att ni verkligen "möttes".



Pussa på o njut av era fina, fina barn!

Kram Erika



Malin Lj

03 May 2009 11:04

Kul att läsa frågorna:)

Mia Th

03 May 2009 12:05

Va' kul å intressant med lite frågor och svar. Återkommer när jag hunnit tänka "Bedöm en männisak utifrån hennes frågor - inte utifrån hennes svar!" Har någon klok sagt...

NU ska jag bära in hundvalparna;-))

Mia Th

Benjamin

03 May 2009 16:59

Kompis!

Vill bara säga att jag är jättestolt över dig och mannen. Ni har en sådan harmoni och kärlek omkring er att det inte finns någon utmaning som är för stor. Det är mig en heder att vara din vän!

Med en stor kram,

Benjamin

Louise

03 May 2009 17:13

Stort TACK för att Ni delar med Er av Er vardag. Jag som läser lär mig nytt hela tiden. Det är inget konstigt eller svårt det Ni skriver men det är generöst av Er.



Sköt om Er!



Anna

03 May 2009 22:00

Tack för alla svaren på mångas frågor..Ert val är det bästa för barnen, att ha sina barn på heltid är bäst..Låter inte riktigt ok för min del att bara ha var 3e jul och lite sommarveckor osv.. Att vara gravid är en underbar upplevelse,, er surromamma är en beundransvärd människa, så även alla andra som gör detsamma,,om det görs av fri vilja och av rätt anledning, finns ju påtvingade graviditeter av samma anledning..Tänker på alla fattiga som utnyttjas till detta..2 barn är väl idealet, ni har ju en av varje :-)..Superbra att ni har skapat denna bloggen,,hoppas fler gay-män blir inspirerade av er..Kramizar från Malmö.

Mia Th

04 May 2009 00:20

Många föräldrar till utländska adoptivbarn får förr eller senare frågan "Hur kunde min mamma välja bort mej?!" formulerad på ett eller annat sätt. Då svarar naturligtvis en naturligt vis förälder "Hon valde inte att kasta bort dej. Det var för att hon BRYDDE SIG OM DEJ som hon valde att lämna bort dej, eftersom hon förstod att hon inte hade möjlighet att ta hand om dej" Ni kommer också att få den frågan...Men får kanske formulera ett lite annorlunda svar...

Och det är just DETTA; I vissa stycken är ni så Svensson så man kan få spader, i andra avseenden är er situation så väldigt unik. DET gör er intressana. Särskilt med din fantastiska generositet och din förmåga att på ett så rakt och enkelt sätt formulera dig ochså om sånt som kan vara svårt och känsligt. FORTSÄTT!

Om sanningen ska fram så är det en sak till: Det är längesen min egen var så där pytteliten. Nu kan jag vara lite, lite avundsjuk och samtidigt få tänka GUD så skönt att småbarnstiden är över! Nu stiger han upp på mornarna och kokar gröt, joggar inför göteborgsvarvet och läser på universitetet. MIN lilla gosegris!

Fortsätt skriva!

Mia Th

Z

04 May 2009 23:57

Jätte intressant att få svar på sånt man själv grubblat på när man läser i bloggen, tack :)

Jag skulle köpa er bok :) Tycker vi behöver mer uppmärksamhet på ämnen som surrogatskap, homorelationer med barn, inseminationer av ensamstående, könsbyte, osv,osv, ja allt som inte passar in i den där lådan med en stor stämpel "NORMALT" på. Fast i och försig kan ajg förstå att det är lite tight med tid att skriva en bok, med två barn, hund, jobb, bostadsökande ;) Men som sagt, jag köper den!!

Kommentera

Publiceras ej