Debatten angående surrogatmödraskap

3kommentarer

Det har förekommit mycket om surrogatmödraskap i media på sistone.
Jag kan inte, för allt i världen, varje gång, vilken lycka, välsignelse och glädje jag och min genomgått för att få våra barn.
Vi läser på nätet om hur par försöker skaffa sig barn och i vissa fall verkar det vara skojare som är ute efter att blåsa dem på pengar.
Det rapporteras mångder om bebisfabriker i Indien, där surrogatmödrarna, ser barnen som sina (vilket det inte är, för det är inte deras ägg), om hur alla pengar går till hennes make, hur hon bli bir behandlad och få bo i ett nedslitet hotel, i ett och samma rum med 1 andra surrogatmödrar.
Journalister skriver om varför bögarna inte adopterat i stället, när det nu är tillåtet i så många länder.


På detta vill vi bara kommentera några saker;

När det gäller "dessa" dokumentärer om surrogatmödraskap i Indien, är många av dem rejält vinklade och gjorde medvetna för att man ska bli förfärad och se det smutsiga i allt.
Knappt någon dokumentär har visat de kliniker som är bäst, renast, byggt upp ett eget säkerhetsnät o.s.v.
Pengarna surrogatmödrarna får, är en chans att höja sig till ett kast, att kunna köpa hus, att ge barnen universitetutbildning.
Media vinklar också om alla bögar som åker och köper sig barn och väljer bort mamman.
Ja, men samma media, nämner ingenting om alla hundratusentals fall, där lesbiska eller heterosexuella kvinnor avsäger sig pappan, utan blir insiminerade av en, oftast okänd donator. Att aktivt där välja bort pappan, är tydligen inte lika viktigt att nämna. Och även det kostar pengar.
Att skaffa surrogat i USA är nämnvärt dyrare än i USA, och där är debatten inte lika "smutsig" eller handlar om "Människohandel", för i USA; där vet man ju att allt är bra. RIGHT! Not. Men det diskuteras inte lika öppet, i och med att det är i västvärlden, och då inte lika fult som i Indien eller Ukraina.

I sverige har det varit lagligt för bögpar att adoptera i snart 10 år.
Och ännu har inget par blivit godkänt.
Det är inte Sverige, utan givarländerna som har svårt att acceptera homosar som föräldrar.
Vet inte hur de svenska adoptionsbyråerna arbetar aktivt gentemot denna fråga, men den information jag fått, är att de tyvärr inte gör det.

Att skaffa barn; är det en rättighet, möjlighet eller ett val?

Våra barn har tillkommit på så vis, att en kvinna, med sina egna ägg, blev insiminerad med vår sperma.
Bäraren har själv 3 barn och hennes beslut att hjälpa andra, är något hon grunnat på läääääänge.
Då barnen kom, avsade hos sig vårdnarden och fadern hade då egen vårdnad.
Personnummer och svensk medbogarskap skaffades när vi väl kom hem igen och därefter gjorde vi en närstående adoption av varandras barn.

Då vi ser våra barn, varje dag, skratta, leka, bråka och prata och se hur vi lever vidare i dem, så går det en rysning i  kroppen.
Vi är lyckligt lottade.
Som andra småbarnsföräldrar, aptrötta, men vi har funnit en balans och våra barn, ja, dem är här.
Och de mår bra.
De är efterlängtade, önskade och valda.
Så bra, som får leva upp med två kärleksfulla föräldrar, en pappa pch papsen, två farmödrar, en farfar, kusiner, faghags, vänner, kompisar, bra pedagoger på förskolan och kompisar på dagis som älskar papporna och ropar "hej papsen" varje gång jag kommer och hämtar och lämnar ( och i många fall börjat kalla sina egna pappor för papsen)
Emelie och Elliot vet att de inte har en mamma, utan att de låg i hennes mage, växte som kärleksfrön ock föddes och kom till pappa och papsen.
De leker mamma, pappa barn, som alla andra ungar på dagis.
Eller Pippi, Tommi och Annika.
O.s.v.

När det gäller en vinkel, kom ihåg att den alltid kan synas på flera olika vis.
Det här är vårt vis.

3 kommentarer

Mia

26 Oct 2011 14:45

Uppriktigt sagt, i princip alla i Sverige utnyttjar fattiga människor för vår egen vinnings skull. Och faktiskt på ett mycket, mycket värre sätt än surrogatmödraskap. Runt om i fattiga länder arbetar kvinnor och män, under förfärliga förhållanden. De andas in gifter, de sliter ut sina kroppar, de dör i förtid. Och allt det här sker när de tillverkar tyget som våra kläder sys av, plastleksakerna våra barn leker i, elektroniken vi använderskorna vi bär, smyckena vi använder och så vidare.



Personligen tycker jag att det är ett hycklande utan dess like, att sitta och förfasa sig över surrogatmödraskap, som faktiskt ger kvinnorna så mycket pengar att de kan leva ett drägligt liv.



Varför är det värre att genomgå en graviditet i 9 månader och få 10 årslöner, än att slita 10-12 timmar per dygn i undermåliga fabriker i 10 år för samma peng?

Amanda

01 Nov 2011 07:15

Om en kvinna vill hyra ut sin mage i nio månader alt sälja sina ägg - varför inte?

Män har under många år fått sälja sin sperma.

Var finns jämnställdheten?



När det gäller adoptioner finns det bla i Sydafrika barnhem som gärna adopterar barn till samkönade par - men ingen av de svenska adoptionsorganisationerna vill samarbeta med barnhemmen pga att de är emot samkönade adoptioner.

Ellinor

20 Nov 2011 17:28

Har ryktesvägen hört att ett bögpar blivit godkända för att bli adoptionsföräldrar av Hässelby Vällingby stadsdelsnämnd.

Kommentera

Publiceras ej